تاکید ایران بر ارتقاء همکاری‌های اقتصادی و منطقه‌ای با کشورهای همسایه

 

پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در شرایطی به میزبانی ترکمنستان برگزار شد که منطقه درگیر تحولات و اتفاقات متعددی است و لزوم همگرایی منطقه ای میان کشورها بیش از پیش احساس می شود.

ارتقای همکاری های اقتصادی میان کشورهای منطقه همواره مورد تاکید دولت سیزدهم قرار داشته ضمن این که در این اجلاس، ارتقای همکاری های منطقه ای با کشورهای همسایه نیز مطرح و مورد توجه اعضای اکو قرار گرفت.

پانزدهمین اجلاس سران اکو با حضور مقامات ارشد کشورهای عضو برگزار شد و در حاشیه این نشست مقامات کشورها رایزنی ها و گفت و گوهای دو جانبه ای با یکدیگر داشتند تا مهر تاییدی برای همکاری های دو جانبه و منطقه ای باشد.

در همین راستا سید ابراهیم رییسی، رئیس جمهور کشورمان با روسای جمهور ترکیه، آذربایجان، تاجیکستان، ترکمنستان نیز دیدار داشت. با توجه به تحولاتی که اخیرا در منطقه قفقاز شاهد بودیم، وی در دیدار رئیس جمهور آذربایجان با یادآوری سابقه حمایت‌های ایران از استقلال و تمامیت ارضی آذربایجان تاکید کرد: ما اجازه ایجاد ناامنی و دخالت بیگانگان در امور کشورهای منطقه را نمی‌دهیم و تجربه نشان داده که هر کجا کشورهای منطقه از راه تفاهم و مذاکره مسائل خود را حل و فصل کردند راه فتنه انگیزی و دخالت بیگانگان بسته شده است.

رئیس جمهور با ابراز نگرانی از ناامنی و حضور بیگانگان در منطقه تصریح کرد: تروریسم داعشی و صهیونیستی دو عامل تهدید در منطقه است و باید با آن مقابله کرد.

الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان نیز در این دیدار با تجلیل از حمایت بی‌سابقه ایران از استقلال جمهوری آذربایجان گفت: باکو برای روابط برادرانه خود با تهران اهمیت ویژه‌ای قائل است و اجازه نخواهیم داد هیچ خدشه ای به آن وارد شود.

همچنین وزیر خارجه کشورمان پس‌از دیدار با همتای آذربایجانی خود ابراز داشت: اراده روسای جمهور بر توسعه همه‌جانبه روابط است. همکاری در حوزه ترانزیت، انرژی، گردشگری، فرهنگی و… از جمله نکات مورد تاکید و توافق طرفین است.
دو کشور و دو ملت فراتر از همسایگی، خویشاوند هستند. در مورد نگرانی‌های ما، رئیس‌جمهور آذربایجان سخنان امید بخشی داشت و تاکید کرد که بر همین اساس عمل خواهد شد.

رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی خود در اجلاس سران اکو نیز تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران، اولویت ویژه‌ای برای همکاری و مشارکت اقتصادی با کشورهای آسیایی، بخصوص همسایگان خود در آسیای جنوبی، آسیای غربی، آسیای میانه و قفقاز، قائل است.

وی افزود: اینجانب نیز سیاست «تعامل حداکثری» با همسایگان را در دستور کار دولت خود قرار داده‌ام.
وی همچنین بیان کرد: تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران نیز کوچک‌تر از آن است که خللی در اراده جمهوری اسلامی ایران در سیاست تعامل حداکثری با همسایگان و منطقه ایجاد کند.

جدیت در تجارت، شبکه مواصلاتی مکمل، انرژی و ظرفیت های تجاری و توسعه آن، اقتصاد دیجیتال و معماری جدید مالی در اکو نیز از مهمترین پیشنهادات و مباحثی بود که رئیس جمهور در سخنان خود در این اجلاس بر آن ها تاکید کرد.
در حاشیه برگزاری اجلاس سران اکو رئیس جمهور کشورمان با روسای جمهور تاجیکستان و ترکیه نیز دیدار و گفت‌وگو داشت و در دیدار با رئیس جمهور ترکیه اظهار داشت که مشکلات منطقه باید توسط کشورهای منطقه حل و فصل شود.

باید در نظر داشت اهمیت این اجلاس آنجایی خود را نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران و به ویژه دولت سیزدهم در حال فعال کردن دیپلماسی منطقه ای خود است تا بتواند نقش آفرینی جدی و مهم خود را در منطقه ایفا کند.

این قبیل نشست‌ها می تواند برای هر یک از اعضا به ویژه ایران به عنوان یک فرصت و گامی در جهت توسعه اقتصادی آنان به شمار برود.

در حاشیه این اجلاس هم ‏قرارداد سه جانبه سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک ‎ایران با حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان به امضا رسید.

به گفته رئیس جمهور توسعه روابط اقتصادی و رفع مشکل ترانزیت و گاز از محوری ترین موضوعات قابل بررسی بود که این موضوعات حل و فصل شد و قرار شد مسئله ترانزیت به گونه ای حل شود که ارتباط با کشورهای مختلف تسهیل شود.

پایه و اساس سازمان اکو بر مبنای رشد و توسعه اقتصادی از هر جنبه بوده اما علی رغم پتانسیل ها و ظرفیت هایی که اعضا دارند به دلایل متعدد از جمله نا متوازن بودن سطح اقتصادی اعضا، وضعیت متفاوت نظام اقتصادی کشورهای عضو و یا دخالت های فرامنطقه ای نتوانسته نقش بزرگی در رشد تجارت جهانی داشته باشد.

با توجه به برگزاری نشست اخیر سران اکو انتظار است تا کشورهای عضو و منطقه بتوانند از طریق گفت‌وگو و مذاکره راه‌هایی برای سرعت بخشیدن به رشد اقتصادی و تحرک در این حوزه بیابند.

سازمان اکو اولویتی مهم بر سیاست‌های منطقه ای است، رویکرد دولت سیزدهم برای اولویت بخشی به سیاست همسایگی است و طبیعتا حضور ایران در این اجلاس و نقش موثر آن موید این مطلب می باشد.

 

ممکن است شما دوست داشته باشید

نظرات بسته شده است.