مشکلات بانکی کشور ربطی به بانکداری اسلامی ندارد

 

نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: اتفاقاتی که در شبکه بانکی می افتد، ربطی به اسلام و شریعت و بانکداری اسلامی یا غیراسلامی ندارد. بلکه به کج رفتاری ها، عدم نظارت و شرایط خاص اقتصادی کشور مرتبط است.

به گزارش سی نیوز به نقل از خبرگزاری تسنیم، فرید موسوی نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در برنامه غیرمحرمانه اظهار داشت: سال 57 پس از انقلاب حرکت به سوی بانکداری اسلامی یکی از الزامات به شمار می رفت بدین منظور قانون بانکداری اسلامی به تصویب رسید و تمام عملیات شبکه بانکی از آن روز به سمت اجرای فرامین اسلام در عملیات بانکی حرکت کرد. اما اینکه به هر حال امروز توانسته ایم به تمامی اهداف خود در این قانون دست یابیم یا خیر؛ کارشناسان و صاحبنظران نظرات متفاوتی در این رابطه دارند.

وی افزود: بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بانکداری امروز ما بانکداری بدون ربا است و هنوز نتوانسته ایم آنچه در بانکداری اسلامی مورد تاکید است، به اجرا درآوریم. در مقابل، بسیاری از صاحبنظران نیز نظر دیگری دارند و معتقدند که بانکداری کنونی طی این سال ها به حالت بومی رسیده و همان بانکداری اسلامی است به این دلیل که هم ربا در آن حذف شده و هم عقود مختلف در آن رعایت می شود و براساس همان آموزه های اسلامی طراحی شده است.

موسوی اضافه کرد: نکته ای که باعث ایجاد این تناقضات شده، این است که در حال حاضر هنوز نتوانسته ایم آموزش های لازم در خصوص بانکداری اسلامی را در دانشگاه ها به صورت آکادمیک و در جامعه به صورت فرهنگسازی تبیین کنیم تا براساس این آموزه ها پیشرفت ها و توسعه خود را در بانکداری امروز در کشور به نتیجه برسانیم.

وی خاطرنشان کرد: سعی بر این است که در نظام بانکی و سیاستگذاران حداکثر آنچه ممکن است، در حوزه بانکداری اسلامی اجرا شود تا بانکداری کشور را متناسب با آموزه های اصلی که ریشه در فرهنگ و دین ماست طراحی و اجرا کنیم.

موسوی در پاسخ به این سوال که چه نسبتی از قانون بانکداری اسلامی تحقق یافته است، گفت: مطالعه علمی خاصی در این رابطه صورت نگرفته که بتوان به صورت عدد و درصد اعلام شود و بخشی از انتقاداتی که نسبت به بانکداری اسلامی می شود، منتج از شرایط خاص اقتصادی در کشور است. متاسفانه از این شرایطی که به نظام بانکداری کشور تحمیل شده می توان این برداشت را داشت که آموزه های بانکداری اسلامی اجرا نشده است، ولی تمام این صحبت ها یک فرض می باشد و به صورت علمی مورد بحث و پژوهش قرار نگرفته تا امروز بتوانیم مشخصا درباره میزان تحقق یافتن قانون بانکداری اسلامی صحبت کنیم. لیکن با توجه به نظارتی که بر تمامی عملکردی که در نظام بانکداری اسلامی وجود دارد، می توان گفت که اجرای حداکثری بانکداری اسلامی در کشور صورت گرفته است، لیکن نیاز است که این نکته را به جامعه اعلام کنیم که بانکداری اسلامی کشور و اصولی که در آن اجرا می شود مشکل خاصی ندارد و دستورالعمل ها، قوانین و چارچوب هایی تعریف شده مبتنی بر بانکداری اسلامی است و شاید مجریان و شرایطی که در اقتصاد کشور حاکم شده، باعث شده تا اجازه اجرای حداکثری آن وجود نداشته باشد و با چنین شرایطی در نظام بانکداری کشور مواجه باشیم.

وی تصریح کرد: توسعه بدون نظام تامین مالی هیچ کجای دنیا شکل نمی گیرد، کشور ما نیز از این قائده مستثنی نیست. در کشوری که بیش از 80درصد بار نظام تامین مالی آن بر دوش شبکه بانکی است نمی توان توسعه و بانک را از یکدیگر جدا کرد و بدون شک این دو با هم عجین هستند.

موسوی با بیان اینکه آنچکه نقشه راه برای توسعه نداریم، گفت: هنوز آمایش سرزمینی وجود ندارد و اولویت ها استخراج نشده است. از طرفی اگر نقشه راه نیز مشخص باشد، نظام بانکی با مجموعه ای از چالش های مهمی از جمله چالش درون سیستمی و محیطی روبه‌روست.

وی افزود: ادعایی نداریم که آنچه در سیستم بانکی اتفاق می افتد صد در صد منطبق است، لیکن در شبکه بانکی تلاش می شود تا آنچه رخ می دهد مبتنی بر آموزه ها و دین باشد.

موسوی اضافه کرد: امروزه اتفاقاتی که در شبکه بانکی می افتد، ربطی به اسلام و شریعت و بانکداری اسلامی یا غیراسلامی ندارد. این گونه مسائل به کج رفتاری ها، عدم نظارت و شرایط خاص اقتصادی کشور مرتبط می باشد که در شبکه بانکی اتفاق افتاده است.

وی عنوان کرد: 80درصد بار نظام مالی کشور برعهده شبکه بانکی است که خود حال خوشی ندارد و این حال ناخوش یک شبه حاصل نشده است. برخی انفعالات در نظام اقتصادی کشور اتفاق افتاده که بانک نیز در کنار آن متاثر بوده است.

موسوی خاطرنشان کرد: اینکه همه مشکلات بانکی را به بانکداری اسلامی منتصب کنیم، خطاست.

ممکن است شما دوست داشته باشید

نظرات بسته شده است.