جزئیاتی از فساد چند صد میلیون دلاری دولت روحانی در واردات و تولید نهاده دام
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس خبر داد، سال ۹۸ مبلغ ۴۵۰ میلیون دلار ارز برای واردات نهاده ها از کشور خارج شده اما نهاده ای به کشور وارد نشد که این اتفاق در سال ۹۹ نیز روی داد. برخی اقوام نزدیک وزرای دولت قبل در پرونده فساد واردات نهاده دام نقش داشتند.
به گزارش سی نیوز به نقل از خبرگزاری تسنیم ، واردات نهاده دام در دو سال گذشته دچار چالش های زیادی بود و تبدیل به پاشنه آشیل صنایع دام و طیور کشور شد و مسائل عدیده ای برای آنها ایجاد کرد.
کمبود نهاده ها باعث کاهش جوجه ریزی و حذف زود هنگام گله های مرغ تخمگذار شد تا در نتیجه بازار با کمبود و گرانی مرغ و تخم مرغ مواجه شد.
حتی کمبود نهاده های دامی عامل حذف برخی از گاو های شیری و افزایش کشتار دام و باقی ماندن دام روی دست دامداران شد و در نتیجه قیمت شیر خام و لبنیات افزایش یافت.
درباره دلایل روی دادن یکباره این مشکات در دو سال آخر دولت قبل، که سعی داشت همه آنها را به تحریم ها مرتبط کند با محمد جواد عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به گفتگو نشستیم.
عسگری همچنین درباره ظرفیت های تولید این محصولات در کشور اشاره داشت که به با وجود هزینه کرد به طور کامل به بهره وری نرسیده است.
مشروح این گفتگو در ذیل آمده است.
*فساد در پروژه های احیای اراضی سیستان، ایلام و خوزستان
محمد جواد عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در صورتی که اراده ای برای تولید نهاده های دامی در کشور وجود داشته باشد میتوانیم این محصولات را در داخل تولید کنیم.
وی افزود: سال 92 مبلغ 850 میلیون دلار اختصاص یافت که 46 هزار هکتار در اراضی سیستان احیا، اصلاح و بازسازی و تا سال 94 تحویل شود اما به دلیل وجود فساد و رانت این مهم محقق نشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: 550 هزار هکتار نیز پروژه مشابهی در خوزستان و ایلام داشتیم که با موافقت مقام معظم رهبری اعتبار به این پروژه نیز اختصاص یافت تا در حوزه تولید ارتقا یابیم اما مشاهده میشود در احیا، اصلاح و بازسازی این پروژه نیز فساد وجود داشت.
وی تصریح کرد: از 550 هزار هکتار پروژه یاد شده تنها 300 هزار هکتار ِبعد از یک دهه آماده شده است در حالی که به راحتی میتوانستیم آماده کنیم.
وی تاکید کرد که در کوتاه مدت باید تامین و ذخیره سازی نهاده ها صورت گیرد و در دراز مدت به سمت ظرفیت های داخلی خودمان برویم.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان که چرا از زمان دستور رهبر معظم انقلاب برای احیا این اراضی به شکل خوبی کار را انجام ندادند، در پاسخ باید گفت که فساد داشتند.
*امکان تولید 9میلیون تن نهاده های دامی در پروژه هایی که دلاری پول گرفتند اما تکمیل نشدند
عسکری اظهار داشت: سطح این دو پروژه به حدود 600 هزار هکتار میرسد و در صورتی که پروژه ها اکنون زیر کشت بود و سالانه دوبار کشت بر روی آنها صورت می گرفت، 8 تا 9میلیون تن نهاده از آنجا برداشت میشد.
وی ادامه داد:به غیر از این سه استان، در استان های فارس،خراسان های رضوی، شمالی و جنوبی، کرمانشاه و غیره نیز ظرفیت های زیادی برای تولید نهاده ها وجود دارد که توجهی به آنها نشده است.
*تهاتر کالا به کالا با برزیل
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیداری که اخیرا با سفیر برزیل در تهران داشت گفت: تراز تجاری ما با این کشور به طور کل به نفع این کشور بوده و لازم است که فضای تعادلی ایجاد شود؛ به جای این حجم از واردات نهاده ها باید به این کشور پسته، کشمش یا کود اوره و محصولات پتروشیمی صادر شود.
*کشت فراسرزمینی نهاده ها در برزیل و خرید آن با ریال در ایران
وی اظهار داست: برای تامین نهاده ها در کوتاه مدت با تولید کنندگان کشت فراسرزمینی در برزیل صحبت شده که از این مسیر محصولات خود را در ایران تحویل دهند و در ازای آن ریال دریافت کنند.
عسگری اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی دولت قبل در بحث واردات نهاده های دامی به یک عده قلیل که با بدنه دولت ارتباط داشتند اکتفا کردند تا بدین ترتیب مشکل تامین نهاده ها ایجاد شد.
وی افزود : دلیل اینکه اکنون در واردات نهاده های دامی مشکل داریم آن است که به دست عده قلیلی افتاده است که در آن رانت، فساد و ارتباط وجود دارد.
وی تاکید کرد که در کوتاه مدت باید تامین و ذخیره سازی نهاده ها صورت گیرد و در دراز مدت به سمت ظرفیت های داخلی خودمان برویم.
* واردات نهاده های دامی توسط پسرخاله ها و پسر عموهای یکی از وزرا
وی تصریح کرد: یکی از وزای دولت قبل قبل از رفتن به موازات شرکت پشتیبانی امور دام شرکت های وارد کننده نهاده های دامی را ایجاد کرد و پسرخاله و پسر عمو ها را آوروند، در واردات نهاده ها چون امکان بدست آوردن پول راحت وجود داشت، ارتباط خویشاوندی را ایجاد کردند که این امر خود مصداق فساد است.
*450 میلیون دلار از کشور خارج شد اما نهاده ای وارد نشد
عسگری با بیان اینکه پیگیری های جدی در باره فساد در واردات نهاده های دامی صورت گرفته و به دستگاه قضا اعلام شده است گفت: در سال 98 مبلغ 450 میلیون دلار ارز برای واردات نهاده از کشور خارج شده اما نهاده ای به کشور وارد نشده است، در سال 99 نیز این مقدار و حتی بیشتر نیز ارز از کشور خارج شده اما نهاده ای به کشور برنگشته است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که بانک مرکزی و دستگاه های نظارتی نیز با توجه به مسئولیتی که دارند باید در این زمینه پاسخگو باشند.
نظرات بسته شده است.