به گزارش چهارراه ، افغانستان سعی دارد از زیر بار خرابی های ناشی از چندین دهه جنگ، خود را بیرون کشیده و به جامعه جهانی بپیوندد. ایران که از نظر همسایگی و فرهنگی بسیار به این کشور نزدیک است، بهترین و مطمئن ترین مسیر می باشد، بخصوص با امنیتی که ایران در داخل کشور خود ایجاد کرده است نقطه اتکای خوبی برای افغانستان محسوب می شود.
افغانستان رابطه ای خوب با هند دارد، و هر دو کشور دارای مشکلات سیاسی با پاکستان، از این روی هر دو کشور رغبت بسیاری به تجارت از مسیر ایران دارند و بهترین مسیر دریایی برای آنها بندرگاه چابهار است. بندرگاهی که الان نزدیک به ده سال می شود که در مورد آن فقط حرف زده می شود و هند در راه توسعه مشکل را گردن ایران و ایران مشکل را گردن هند می اندازد و متضرر بزرگ این وسط همه کشورهای درگیر می باشند.
از آنجایی که سخنان طرف های هندی و ایرانی هنوز به نتیجه ملموسی نرسیده است کشور سومی که در این مسیر چشم به راه است افغانستان می باشد، از این روی وزیر خارجه افغانستان روز دوشنبه هفته گذشته از هند خواست تا توسعه بندر استراتژیک چابهار در جنوب ایران را تسریع کند. این بندر به افغانستان که مرز دریایی ندارد امکان خواهد داد بدون اتکا به راههای زمينی پاکستان تجارت خارجی خود را توسعه دهد.
در حال حاضر پاکستان به هند اجازه نمی دهد ازمسیر زمینی این کشور استفاده کند ولی سیاست در آینده بخصوص وقتی منافع اقتصادی در میان باشد و همیشه سیاست در خدمت منافع اقتصادی بوده است، شاید شکل بازی و محاسبات منطقه ای تغییر کند.
بندر چابهار می تواند قوای متحرکی برای صنعت حمل و نقل زمینی و ریلی ایران نیز باشد، دو صنعتی که در حال رقابت با همدیگر هستند در داخل کشور با توجه به محدود بودن ظرفیت محموله های داخل کشور انتقادهایی را به یکدیگر وارد می کنند.
بنا بر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هند سال گذشته تعهد داد حدود ۵۰۰ میلیون دلار در توسعه بندر چابهار و جادهها و خط آهن منطقه سرمایه گذاری کند و سوشما سواراج، وزیر امور خارجه هند اذعان کرده است که این کشور طرح توسعه بندر چابهار را تسریع و ظرف هفتههای آینده صادرات گندم به افغانستان را آغاز خواهد کرد.
در این میان اتفاق دیگری توسعه چابهار را مورد توجه کارشناسان اقتصادی قرار داد و آن طرح استراتژیک جدید دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا برای افغانستان است که ماه گذشته منتشر شد و در آن طرح از هند خواسته است به توسعه اقتصادی افغانستان کمک بیشتری بکند. این امر یعنی اینکه دولت آمریکا با توسعه بندرگاه چابهار با استدلال هند برای حجم صادرات این کشور به افغانستان موافق است و این فرصت مناسبی برای جذب سرمایه به این بندرگاه می باشد زیرا آمریکا نمی تواند کارشکنی در این زمینه نماید، زیرا کارشکنی در این مسیر یعنی در برابر طرح شخص اول آمریکا ایستادن و این بیگمان خوشایند نخواهد بود.
از این روی دست اندرکاران کشور ایران، می بایست فرصت را غنیمت شمرده و با مهره چینی درست از این سیاست ناخواسته ای که آمریکایی ها واردش شده اند برای کشور ایران سود و بهره ای وافر بسازند.
نظرات بسته شده است.