به گزارش سی نیوز به نقل از واحد گفتگو و مصاحبه تارنمای ایران چهار راه:
ران مک گریگور مدیر شرکت محوطه ساز بندرهای خشک دلفا آمریکا در یک فرصت 40 دقیقه ای به پرسش هایی از سوی ما در سفری که به هیوستن داشتیم پاسخ دادند که خواندن آن خالی از لطف نیست.
- سپاس از وقتی که برای ما گذاشتید با همه گرفتاری که دارید.
- سلام بر شما و در خدمتتان هستم.
- نخست می خواستم نوع فعالیت شرکت شما را بدانم.
- شرکت ما یک فرصت طلب است.
- چطور؟
- ما کمبودها را شناسایی می کنیم با تهیه سرمایه از مردمی که مایل به سرمایه گذاری هستند و گاه شرکتهای حمل هم در بین آنها هستند و سرمایه تعدادی سرمایه گذارکه مالکان شرکت نیز هستند، سرمایه لازم برای کارهایمان را تهیه می کنیم.
- من هنوز دقیق متوجه کارکرد شرکت شما نشدم، ولی این را فهمیدم که این یک نوع سرمایه گذاری هست و البته همراه با ریسک.
- همیشه سرمایه گذاری دارای ریسک است، مهم این است که شما بخواهید با یک مجموعه بزرگ از کارشناسان روی سرمایه خود ریسک نمایید یا خودتان فکر می کنید همه جوانب را می دانید و می خواهید با آن تنهایی ریسک کنید.
- جالب شد. حال چگونه باید ریسک کرد و چگونه آن را برای ما تشریح می کنید.
- فرض می کنم شما آمده اید می خواهید در شرکت ما سرمایه گذاری کنید.
- درست.
- ما باید کارمان را برای شما تشریح کنیم، ما بندرگاههایی در آمریکا و کانادا را شناسایی می کنیم و برآورد می کنیم پتانسیل این بندرگاهها چقدر است و تا چه محدوده ای کالاهای صادراتی و وارداتی را پوشش می دهند. مثلن بندرگاه هیوستن در تگزاس که شهرهایی در اوکلاهما، آرکانزاس و کلرادو را زیر پوشش خود دارد و از همین ایالت ها نیز صادرات دارد، حال آیا صرفه به آن است که بندرگاه را توسعه دهیم یا خیر؟
- خوب بله، وقتی اینقدر پتانسیل هست و شما الان در بندرگاه فضای لازم را ندارید، بدون شک باید بندرگاه را توسعه دهید کاری که الان در بسیاری از کشورهای خاورمیانه در حال انجام آن هستند و بندرگاههای بزرگی در آنجا داریم.
- بله، در کشورهایی مثل امارات و قطر و کویت و عمان به دلیل کوچک بودن جغرافیا و محدود بودن جمعیت دارند اینکار را می کنند و بندرگاههای بزرگ یا بعبارتی مگاپورت می زنند ولی برای کشورهایی مثل ایران و عراقی که دسترسی کمی به آب دارد، پاکستان و عربستان اینکار اشتباه می تواند باشد.
- چرا؟
- اگر بندرگاه شما ظرفیت پهلوگیری و اسکله کم دارد بد نیست آن را توسعه دهید، اما همیشه مشکل این نیست، مشکل فضای لازم برای انبار کردن کالاها و دپوی کالاهاست، و سپس سر فرصت رسیدگی گمرکی به کالاها و پس از اخذ مجوز واردات یا ترانزیت، انجام آن توسط شرکت های حمل است.
- خوب این روند ساده و معمول اینکار است.
- حال ما می آییم دو طرف موضوع قرار می گیریم، یکی بندرگاه است که می خواهد هزینه کند و فضای دپوی خود را توسعه دهد و دیگری گمرک و شرکتها که می خواهند کارشان را سریعتر انجام دهند و ازهمه مهمتر کسب درآمد برای خودمان و برخی کسانی که کمبود های مالی ما را با سرمایه گذاری خود رفع می کنند.
- خوب، تازه موقعیت قرارگیری شما در بین این نیازها را متوجه شدم.
- بسیار خوب، ما به بندرگاه می گوییم سود شما در دریافت بیشتر کانتینر، تخلیه و انبارداری از شرکت های کشتیرانی است و اگر شما بندرگاه خود را از کانتینرهای پراز کالا خالی کنید، جای بیشتری برای نگهداری کانتینرهای خالی کشتیرانی ها و دریافت هزینه اشغال فضای بندرگاهی از آنها دارید و در ضمن نیازی نیست هزینه برای خرید و افزودن فضای انبار خود کنید و درعوض آن هزینه را خرج ایجاد اسکله و تجهیزات بندری نمایید. خوب شما صاحب بندرگاه باشید این پیشنهاد را می پذیرید یا خیر؟
- خوب خیلی پیشنهاد خوبی است.
- بسیار خوب، اما طرف دیگر شرکت های حمل و کامیون داران هستند که می خواهند بار را به سرعت حمل کنند و بسیاری می خواهند باررا ترنسشیپمنت (حمل یکسره) حمل کنند. برای این امر ما با گمرک آمریکا وارد مذاکره می شویم که البته الان گمرک دیگر این استانداردها را دارد، و گمرک استانداردهایی برای ما جهت امنیت کالا و کانتینر و هرگونه قاچاق تهیه کرده است و ما یک بندرگاه خشک می زنیم که باید حتمن محل ورود قطار به این محوطه و تجهیزات تخلیه در آن باشد و یک مدیریت همچو بندرگاه در بندر اصلی، به محض تخلیه کانتینرها آنهایی که پیشتر برای استریپ یا حمل یکسره نام نویسی کرده اند و مدارکشان ( 6 روز پیش از ورود کشتی) ثبت شده است، بارهایشان با قطارهای ما و کامیون های ما که گمرک تأییدشان کرده است به بندرخشک ما حمل می شود. ولی بیشتر این وظیفه بر عهده راه آهن است زیرا هم امن تر است و هم انبوه تر قادربه حمل کالاست ولی موردی کامیون ها نیز اینکارصورت می گیرد ولی فقط توسط کامیون های مورد تأیید گمرک که در آنها سابقه راننده مهم است و یک سری پارامترهای دیگر.
- من متوجه نشدم هزینه این راه آهن و محوطه و …را چه کسی می پردازد.
- شرکت ما از سرمایه خودش.
- و گمرک چه سودی می کند از اینکار؟
- گمرک هم نظارتش سرجایش هست، هم تجهیزات بررسی بار و کارشناسی که نیاز دارد مثل ایکس ری و… را ما فراهم می کنیم و گمرک وظیفه اش را انجام می دهد با پرسنل آن در ساختمانی که ما در اختیارشان قرار می دهیم قرار می گیرند و کارشان را می کنند.
- خوب درآمد شما از چیست؟
- درآمد ما حق حمل یکسره ای است که شرکتها می پردازند، ورودی که از کامیون ها برای بارگرفتن می گیریم، هزینه باسکول، بارگیری و تجهیزات بارگیری که در اختیار شرکتهای حمل قرار می دهیم و البته در این وسط شرکت هایی ایجاد شده اند که می آیند با ما قرار داد می بندند و آنها با اجاره دفتر از ما با آوردن تجهیزاتی که استانداردش را ما و گمرک تهیه کردیم آنها نیز شروع به ارائه خدمات بارگیری بارها برای کامیون هامی نمایند و سودی از این راه کسب می کنند و البته اجاره لازم را به ما می دهند.در این میان صاحبان کالا نیز کانتینرها خالی را به ما در همان بندر خشک به سرعت تحویل می دهند و ما بدون آنکه آنها هزینه بالایی برای دیرکرد کانتینر بپردازند، کانتینر را به محوطه بندرگاه و کشتیرانی با قطار برده و تحویل می دهیم.
- جالب در واقع همه از این کار سود می برند.
- بله و شرکت های حمل از ما در این محوطه دفتر کار اجاره می کنند و کاملن در محیطی مناسب بدون اشغال فضای بندرگاهی بر روی کالاهایشان نظارت دارند، به گمرک دسترسی دارند و هر عملیاتی مثل تعمیر، استریپ، تخلیه و بارگیری دوباره را می توانند با نیروهای خودشان یا قرارداد با شرکت های دیگری که فقط وظیفه بارگیری دارند انجام دهند.
- و درآمد شرکت شما از اجاره محیط و ورودیه کامیون ها و شرکت هایی که به شرکت های حمل خدمات می دهند هست.
- بله و البته خدمات جانبی در محوطه هست مانند تعمیرگاههای مجهز کامیون، کارواش کامیون و کانتینر، رستوران، حمام و یک هتل مناسب برای شب مانی رانندگان کامیون وبسیاری از انبارها و سردخانه ها و شرکت های سازنده وسایل بسته بندی. اینگونه پس از یک بازه هفت تا ده ساله شرکت سوددهی سرشاری خواهد داشت.
- حال اگر گمرک با شما همکاری نکند، شما موفق به این امر می شوید یا خیر؟
- بی شک پاسخ منفی است، ولی برای چه گمرک همکاری نکند وقتی سرعت و رفاه بیشتر است و کمتر هم هزینه می کند زیرا ما ابزارهای ایکس ری و باسکول انواع رفاه برای کار گمرک تهیه کرده ایم و آنها اگر به فکر روند سرعت و خدمت به شرکت ها و بازرگانان هستند بیگمان با ما یا شرکت های مختلف وارد کار و همکاری می شوند.
- آیا همه محموله ها به این محوطه حمل می شود؟
- بیشتر محموله های حمل یکسره و محموله های ترانسشیپ، وارد این محوطه می شوند و محموله هایی که گمرک ا جازه اینکار را داده است؟
- محموله هایی هستند که ممنوعیت دارند؟
- بله محموله های دارویی انسانی و دامی باید بازرسی کامل شوند، وسایل چوبی ومحموله های ساخته شده از چوب باید در قرنطینه بمانند برای ممانعت از ورود آفت به کشور و البته محصولات کشاورزی و از این دست، حق ترانسشیپ ندارند و به محوطه قرنطینه گمرک می روند.
- برای ساخت محوطه به تنهایی عمل می کنید
- خیر، ما، موقعیت شناسی می کنیم و سپس با کنسرسیومی از شرکتهای دیگر که تهیه کردیم و جداگانه قرارداد بسته ایم، اقدام به ساخت محوطه، انبارها، ساختمان های اداری، ورودی ها و باسکول و ایکس ری و…می نماییم.
- آیا برای کشوری مثل ایران این روش را پیشنهاد می دهید در صورتیکه اروپایی ها مثل شما موافق داشتن چنین فضاهایی نیستند.
- اروپا را با ما یا خودتان مقایسه نکنید، اروپایی ها کشورهایشان بزرگ نیست و محدودیت زمین دارند و برخی از آنها محدودیت قائل می شوند که زمین کشاورزی آنها از بین نرود نه کشور ما و شما که بیابان و زمین نیمه خشک بسیار دارد.
- من پاسخ خیلی از پرسشهایم را گرفتم و سپاسگزارم از وقتی که دادید و در پایان می خواهم بپرسم شما چند محوطه تحت اختیار الان دارید؟
- در کل آمریکا 7 عدد از این محوطه ها داریم.
- و درآمدتان از این محل ها بطور میانگین چقدر است؟
- من آمار سال پیش را دارم که بر روی هم 63 میلیون دلار بوده است.
- پس سوده ده بوده است.
- در دراز مدت بله، سودده بوده است و البته ما حساب شده اقدام کردیم.
- سپاس از وقت شما
- از شما سپاسگزارم.
تهیه کننده: کاوش ساعی
سرچشمه محتوی: پایگاه خبری صنعت حمل و نقل بین المللی و گردشگری ایران چهارراه
نظرات بسته شده است.