لمس مرگ در خزر
همزمان با گرم شدن دمای هوا و در ورای آن استقبال گردشگران از شنا در دریای خزر اما هنوز از اجرای طرح “هوشمندسازی سواحل” در مازندران خبری نیست؛ طرحی که بنا به گفته کارشناسان و مسوولان امر می تواند به کاهش غریق کمک زیادی کند.
به گزارش سی نیوز به نقل ار ایرنا، از سال ۱۴۰۲ هیات نجات غریق مازندران با حمایت استانداری مازندران و فدراسیون غواصی و نجات غریق طرحی را با نام “ساحل امن” به سرانجام رساند که از آن با عنوان یکی از جدیدترین شیوههای پایش ساحل و دریا نام برده می شود.
این طرح که به پیشنهاد هیات نجات غریق و توسط دانشگاه مازندران تهیه شد و در زمان اجرای در کشور مورد استفاده قرار نگرفته و به همین دلیل مازندران را به استان پیشتاز در استفاده از فناوریهای نوین ارتباطی برای پایش تصویری شناگاهها و نجات افراد در معرض غرق شدن تبدیل شد.
برای اجرای طرح ساحل امن یا هوشمند یک مرکز هوشمند کنترل مرکزی در بابلسر ایجاد شد و مچبندهای هوشمند و مجهزی به ناجیان غریق داده شد و از این طریق به مرکز هوشمند متصل می شدند.
این مچبندها وارداتی به کشور در اختیار هیات نجات غریق مازندران قرار گرفت و حین اجرای طرحهای سالمسازی دریا با اخذ مجوز لازم پایش تصویری سواحل سراسر مازندران و ارتباط مستقیم منجیان با مرکز مانیتورینگ در هنگام نجات غریق امکانپذیر شد.
طرح سالمسازی دریا از سال ۱۳۹۱ با هدف کاهش تلفات ناشی از غرق شدن هنگام شنا و همچنین ارایه خدمات تجمیعی گردشگری و نظارتهای اجتماعی همه ساله در سواحل این استان اجرا می شود.
مازندران دارای ۱۵ شهرستان ساحلی است که در این میان محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیش از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا با ۱۵ طرح سالمسازی، از شاخصترین شهرستان های مرکزی استان در اجرای این طرح محسوب میشوند.
طول سواحل کشور حدود پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر است که ۸۹۰ کیلومتر آن در شمال ایران در سه استان مازندران، گیلان و گلستان واقع شد و کارشناسان امر معتقدند ۵۰ درصد جاذبه های گردشگری که زمینه توسعه استان مازندران را فراهم می کند مربوط به سواحل دریا بوده است.
استان مازندران ۳۴۸ کیلومتر ساحل در ۱۵ شهرستان از گلوگاه تا رامسر در غرب مازندران قرار دارد.
همکاری همه جانبه برای ارائه خدمات مطلوب به مسافران
پیش از این نیز سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران در جلسه ستاد ساماندهی سواحل استان از تمامی مدیران متولی خواست که ارائه خدمات مناسب به مردم در سواحل تلاش کنند.
سید امیر حسینی جو افزود: ارائه خدمات مطلوب در سواحل اولویت اصلی دستگاههای متولی است و همه نهادهای ذی ربط در امر ساحل میبایست با برنامهای هدفمند در این مسیر گام بردارند.
وی ادامه داد: مسئولیت سازی در سواحل از جمله مهمترین دستور کارهای مهم فرمانداران است که در این راستا ضروری است شاهد کاهش کاغذی اداری جهت صدور مجوز فعالیت در طرحهای ساحلی باشیم و بنا داریم بر فرایند اجرای فعالیتهای گوناگون در سواحل نظارت دقیقی داشته باشیم چرا که ایجاد شرایط مطلوب برای مردم در سواحل از اولویتهای اصلی ما در سال ۱۴۰۴ است.
به گفته سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران کاهش غریق در سواحل استان یکی از برنامهها و اولویتهای جدی ما در سال ۱۴۰۴ محسوب میشود، بنابرین دستاندرکاران امر ساحل باید به این موضوع توجه لازم داشته باشند و عزمشان را برای تحقق این موضوع جزم کنند.
اما و اگرهای تخصیص اعتبار مورد نیاز طرح
رییس هئیت نجاتغریق و غواصی مازندران با اشاره به اینکه اجرای طرح ملی مدیریت هوشمند سواحل برای کاهش آسیبهای اجتماعی و مرگ ناشی از غریق کمک بسزایی کرد به خبرنگار ایرنا گفت: سامانه کنترل و مدیریت هوشمندسازی سواحل یک طرح ملی و کشوری است که با ایده و نظر هیئت نجات غریق و غواصی استان مازندران و توسط نیروهای بومی دانشگاه مازندران طراحی و در مدت زمانی اجرا شد.
نقی کریمیان ادامه داد: در این طرح زمانی که منجی غریق ببیند شخصی غرق شد، بلافاصله با فشار دادن یک دکمه که روی مچبند قرار دارد میتوانست پیامک اعلام وقوع حادثه را به مرکز مانیتورینگ، مرکز اورژانس ۱۱۵، هیات نجات غریق شهرستان و هیات نجات غریق استان بفرستد. از همان لحظه نیز دوربینِ روی مچبند فعال شده و تصاویر به صورت برخط در مرکز مانیتورینگ پخش و ضبط می شد. به این ترتیب کارکنان در مرکز مانیتورینگ علاوه بر این که در جریان مختصات جغرافیایی محل حادثه قرار میگرفتند، همه جزئیات حادثه را دیده و رصد میکردند.
وی اعلام کرد: این طرح قرار بود با تزریق اعتبار لازم در سواحل دریای خزر در مازندران در تابستان و آغاز طرح سالمسازی دریا و در زمانی که اوج حضور مسافران است اجرا شود.
وی ادامه داد : اکنون با تزریق بخشی از اعتبار لازم برای پشتیبانی تجهیزات طرح هوشمندسازی سواحل امیدواریم تا آغاز طرح سالمسازی دریا به اجرا در آید.
کریمیان اظهارداشت : برای این منظور ۵۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شد اما برای اجرای طرح به اعتبار بیشتری نیاز است.
رییس هیات نجات غریق و غواصی مازندران از مسوولان امر خواست تا در این زمینه دستگیر مجموعه ناجیان غریق باشند تا موفقیت های کسب شده در نجات جان غریق برای سالها تداوم یابد.
کریمیان با اشاره به وجود ۷۲۰ نقطه حادثهخیز در طول نوار ساحلی مازندران، گفت: البته باتوجه به بحث پسروی دریا تعداد نقاط حادثهخیز دریای مازندران افزایش یافته که مستلزم انجام پایش است.
وی در توصیف وضعیت افزایشی نقاط پرخطر سواحل دریای خزر در مازندران گفت که در بازدید از شهرستان های ساحلی استان به وضوح ایجاد فاصله ۵۰ متری آب دریا با سنگچین ها مشاهده شده که این از جمله نقاط حادثه خیز به شمار می رود.
کریمیان گفت که با توجه به اینکه مسافران بیشتر علاقمند به حضور در مناطق دنج و سنگچین ها برای شنا هستند شناسایی این نقاط پرخطر می تواند در کاهش میزان فوت ناشی از غرق شدن تاثیر گذارد.
بنا به گزارش اداره کل پزشکی قانونی مازندران از شروع تا پایان طرح دریا (خرداد، تیر، مرداد، شهریور) پارسال ۲۹ نفر در سواحل دریای استان غرق شدند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۲ درصد کاهش داشت و از کل غریق سال ۱۴۰۳ در دریای مازندران، ۲۳ نفر مرد و ما بقی زن بودند و ۸۱ درصد از غرق شدگان غیر بومی بودند.
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.