سی نیوز- گلایههای متعددی از مشکلات بی آبی و قطعیهای مکرر آب در چابهار به گوش میرسد و مردم معتقدند در کنار دریای بی کران آب، بی بهره از آب هستند و به گواه رئیس شورای شهر چابهار، مردم در جوار دریا، از آب جیره بندی استفاده میکنند.
شهرهای ساحلی سیستان و بلوچستان، بهویژه چابهار و کنارک، با بحران جدی در تأمین آب شرب مواجه هستند. این مناطق با توجه به محدودیت منابع آبی طبیعی، به تأسیسات شیرین سازی آب دریا وابستهاند. اما به دلیل ناکافی بودن ظرفیت این تأسیسات، آبرسانی به مردم با چالشهای فراوانی روبهرو است.
ظرفیت تأسیسات شیرین سازی آب دریا در سالهای اخیر افزایش قابلتوجهی نداشته است. این موضوع باعث شده تا آب شرب در برخی مناطق به صورت جیره بندی توزیع شود.
علاوه بر کمبود منابع، شبکه توزیع آب در شهر چابهار فرسوده است و این مسئله باعث توزیع نامناسب و هدررفت آب میشود. به منظور حل این مشکل، طرح مطالعاتی اجرای رینگ شبکه توزیع آب در این شهر در حال انجام است.
با توجه به اقلیم خشک و کمآبی منطقه، تأمین پایدار آب شرب نیازمند سرمایهگذاریهای کلان و اجرای پروژههای زیرساختی نظیر احداث خطوط انتقال و توسعه تأسیسات شیرینسازی آب دریاست. مسئولان وعده دادهاند که طی دو سال آینده با بهرهبرداری از طرحهای جدید، مشکل آب شرب در این مناطق تا حد زیادی برطرف خواهد شد.
این وضعیت نشاندهنده ضرورت توجه بیشتر به استان سیستان و بلوچستان و توسعه زیرساختهای حیاتی آن است.
جیره بندی آب در چابهار
رئیس شورای شهر چابهار در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، اظهار کرد: آب شیرین کنی که در چابهار مورد استفاده مردم قرار گرفته، از ۳۰ سال قبل احداث شده و برای ظرفیت حدود ۷۰ هزار نفر، در نظر گرفته شده و جوابگوی جمعیت فعلی چابهار که بیش از ۱۴۰ هزار نفر است، نخواهد بود.
جدگال عنوان کرد: مسیر لوله های آب شهرستان چابهار باز است و مردم باید به صورت حوض انبار، آب را ذخیره کنند و در حقیقت آب جیره بندی استفاده کنند. آب بصورت هر روزه در کانال لوله کشی وجود ندارند و مردم آب ذخیره شده را در زمان نبودِ آب استفاده می کنند.
وی با اشاره به قطعی های مکرر آب در چابهار، گفت: به دلیل اتفاقاتی که در مسیر لوله کشی آب، رخ می دهد مردم در زمان سهمیه بندی هم، آب ندارند و آب مصرفی شان قطع است. رئیس شورای شهر چابهار عنوان کرد: ما پروژههای بزرگی در سطح شهرستان چابهار در حال اجرا داریم و این پروژه ها هم از آب مصرفی شهرستان استفاده میکنند. در واقع باید پروژههای بزرگی مانند پتروشیمی، راه آهن، فولاد و … بصورت مستقل آب شیرین کن احداث کنند و آب مورد نیاز پروژه را خودشان تامین کنند. این موضوع باعث شده ما برای تامین آب شرب مورد نیاز مردم چابهار با مشکل مواجه شویم.
وی در خصوص اجرای طرح جهاد آبرسانی در چابهار، گفت: طرح جهاد آبرسانی طرحی بسیار مفید و موثر است و از مجریان این طرح سپاس گزاریم منتها در بسیاری از روستاها، با وجود اجرای شبکه آب، هنوز آب در شبکه جاری نشده و مردم از آب شرب بی بهره ماندهاند.
50 روستا در بخش مرکزی چابهار، در انتظار اتصال آب از سد زیردان هستند
جدگال عنوان کرد: تا مادامی که ظرفیت آب شیرین کن چابهار افزایش نیابد، مردم این شهرستان با مشکل کم آبی و جیره بنده آب مواجهند. مسئولان قول دادهاند که ظرفیت آب شیرین کن افزایش یابد اما تاکنون این مهم محقق نشده است. وی ابراز کرد: مسیر لوله هایی که برای آبرسانی استفاده میشود بسیار فرسوده شده و در بسیاری از موارد مردم شاهد ترکیدگی لولهها و قطعیهای مکرر آب هستند. قرار است لولههای جدید کار شود تا از هدررفت آب جلوگیری شود منتها هنوز این پروژه هم تکمیل نشده است.
وی افزود: آب لوله کشی هم قابل شرب نیست و استانداردهای لازم برای شرب را ندارد و مردم باید آب شرب مورد نیازشان را از آب شیرین کن های محلی و بصورت گالنی خریداری کنند.
۷۰۰ روستای ۶ شهرستان جنوب سیستان و بلوچستان آب شبانه روزی ندارند
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: وزارت نیرو برای تامین آب شبانهروزی بیش از ۷۰۰ روستای جنوب سیستان وبلوچستان اعتبار لازم تخصیص دهد تا بعد از سالها مشکلات بی آبی مردم رفع شود.
محمدانور بجارزهی اظهار کرد: وضعیت آب در ۶ شهرستان چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد بحرانی است و در هر شهرستان تعداد اندکی از روستاها از آب شبانه روزی بهرهمند هستند که نیاز است برای پیگیری اجرای طرحهای جدید، تامین آب شبانه روزی، تخصیص به موقع اعتبارات، مشکلات حوزه آب مورد بررسی مجدد قرار گیرد.
وی افزود: ۶ شهرستان چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد بیش از یکهزار روستا دارند که بیش از نیمی از آنها یعنی حدود ۷۰۰ روستا فاقد شبکه آبرسانی و آب شبانه روزی هستند، یعنی با تانکر، انتقال آب از چشمه، چاه دستی و یا در شبانه روز فقط چند ساعت آب دارند که نمونه آن شهر چابهار است که با توجه به جایگاه اقتصادی، گردشگری و پایتخت دریایی آن، آب آشامیدنی آن طی ۷۰ سال اخیر بصورت هفتهای یک بار و حتی در نقاطی از شهر تا یک ماه آب ندارند و جیره بندی همچنان ادامه دارد.
وی مهمترین مشکلات حوزه آب و فاضلاب شهرستان چابهار را تکمیل طرح آبرسانی به تمامی روستاهای بخش پلان و پیرسهراب به ویژه ۵۸ روستای بخش مرکزی عنوان کرد و افزود: بیش از ۴۰۰ روستا از سد زیردان آبرسانی میشوند که متاسفانه سالها چشم انتظار ساخت تصفیه خانه هستند و در این زمینه اعتبار مورد نیاز تخصیص پیدا نکرده است.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی به دیدار با وزیر نیرو اشاره کرد و افزود: عباس علی آبادی قول دادند تا مشکلات حوزه آب در جنوب سیستان و بلوچستان را به حداقل برسانند.
بجارزهی افزود: مشکلات حوزه انتخابیه را بصورت شبانه روزی در مرکز کشور پیگیری میکنم و نمونه آن این است که به همراهی بخشدار، شهردار و رئیس شورای شهر ساربوک دیداری با وزیر نیرو و همچنین حائری معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی و توانگر معاون پارلمانی وزیر نیرو داشتیم که بسیاری از مشکلات مطرح و قول مساعد برای پیگیری داده شد.
وی ادامه داد: مشکلات و کمبودهای حوزه انتخابیه در حوزه وزارت نیرو مطرح و بر لزوم رسیدگی هر چه سریعتر به مشکلات تاکید شد.
وی تصریح کرد: معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی با تخصیص ۱۰۰ دستگاه ترانس برق به ۶ شهرستان حوزه انتخابیه چابهار موافقت کرد که می توان بسیاری از چاههای آب شرب را برقدار کرد.
نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند، دشتیاری و زرآباد در مجلس شورای اسلامی به تخصیص یک دستگاه بیل مکانیکی سنو پارس به اداره آب و فاضلاب شهرستان نیکشهر و موافقت با تخصیص اعتبار لازم جهت ترمیم و بازسازی سیل بند حفاظتی شهر ساربوک اشاره کرد و افزود: همچنین وزیر نیرو برای تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال جهت تکمیل طرح آبرسانی ۵۸ روستای بخش مرکزی چابهار موافقت کرد./ ایلنا
نظرات بسته شده است، اما بازتاب و پینگ باز است.