صادرات بیش از ۲ هزار تُن کالا از بازارچه یزدان به افغانستان
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی در حالی از صادرات یک میلیون و ۳۱ هزار دلاری کالا از یزدان به افغانستان خبر داد که در این مدت ۲ هزار و ۴۱ تُن کالا از بازارچه مرزی یزدان صادر شده است.
به گزارش سی نیوز به نقل از خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان ، یکی از مزیتهای خراسان جنوبی وجود ۴ بازارچه مرزی با کشور افغانستان است.
مناطق مرزی مهمترین ظرفیت برای توسعه مبادلات منطقهای به شمار میروند و اقتصاد آن میتواند نقشی اساسی در پیشرفت اقتصادی نواحی مرزی، بهبود استانداردهای زندگی مردم و موارد مشابه داشته باشد.
خراسان جنوبی با داشتن بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان و در اختیار داشتن چهار معبر مرزی رسمی دارای موقعیتی استراتژیک برای حمل و نقل کالا به آن سوی مرزها و تجارت فرامرزی است.
اما اواخر سال ۹۳ کشور همسایه یعنی افغانستان فعالیت در سه مرز خراسان جنوبی را به حالت تعلیق در آورد و سرانجام قفل تعطیلی بر سه معبر مرزی خراسان جنوبی زده شد و طی این مدت تنها معبر مرزی و رسمی فعال مرز ماهیرود بود که نقش شاهراه تجاری با افغانستان و دیگر کشورها را برای خراسا ن جنوبی ایفا کرد و استان از فرصتهای دیگر مرزها بی بهره ماند.
تعطیلی مرزهای استان سبب خاموش شدن چراغ بازارچههای مرزی و بیکاری مرز نشینانی شد که داد وستدهای مرزی منبع درآمدشان بود و طی سالهای اخیر اگر چه برای بهبود معیشت مرزنشینان اقداماتی صورت گرفت، اما باز هم جبران ضرر و زیان تعطیلیها مرزها را نکرد.
حال اگر چه زمینهها و زیرساختها در تمامی این معابر فراهم و خراسان جنوبی آمادگی تجارت از هر چهار معبر را دارد، اما هنوز صحبت مسئولان در زمینه بازگشایی سه معبر مرزی است که البته طی ماههای اخیر قولهایی برای بازگشایی داده شده است.
سرانجام پس از سالها انتظار در روزهای اخیر بازارچه یزدان پس از سالها تعطیلی قفلش شکسته شد آن گونه که مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی گفت: یک میلیون و ۳۱ هزار دلار کالا از یزدان صادر شد که این میزان ارزآوری از صادرات ۲ هزار و ۱۴۱ تُن کالا از بازارچه مرزی یزدان حاصل شده است.
رحیمیزاده با بیان اینکه بازگشایی این بازارچه نقش موثری در تقویت اقتصاد محلی مرزنشینان و اشتغال آنان داشته است گفت: اقلام خوراکی از جمله ماکارانی، خامه، رب، بیسکویت و خرما از مرز یزدان در شهرستان زیرکوه صادر میشود.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی گفت: مردم روستای کلاته نظر افغانستان و روستاهای اطراف مایحتاج غذایی خود را از این بازارچه مرزی تامین میکنند و بازگشایی آن مورد استقبال مردم کشور همسایه هم قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه استان چهار شهرستان مرزی دارد گفت: این پایانه مرزی هفت سال پیش بهطور یکطرفه از سوی کشور افغانستان تعطیل شد و با پیگیری مسئولان کشوری و استانی، شهریور امسال در قالب خردهفروشی بازگشایی شد.
رحیمیزاده گفت: پیگیریها برای استقرار گمرک افغانستان در مرز یزدان از سوی مسئولان استانی انجام شده و منتظر تصمیم نهایی دولت افغانستان هستیم که مسئولان محلی این کشور طی یک هفته گذشته وعدههایی برای استقرار گمرکات دادند.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه پیرو جلسهای که با مسئولان گمرکی طرف افغانستانی داشتهایم آنان قول و وعدهای برای استقرار گمرک در پایانه مرزی یزدان دادند وگفت: اعلام کردند که بعد از رایزنی با مسئولان کشورشان در یک بازه زمانی یک هفته جواب قطعی را برای این استقرار خواهد داد.
رحیمی زاده با اشاره به تأثیر استقرار گمرک کشور افغانستان در مرز یزدان گفت: افغانستانیها از قبل نیز میگفتند در برخی از مرزهای با ایران به واسطه نداشتن گمرک رسمی نمیتوانند حقوق دولتی گمرکی خود را استیفاء کنند و از این نظر برای مبادلات تجاری مشکلاتی داشتند.
وی گفت: وقتی که گمرک مستقر شود، این مشکل حل و بی شک حجم مبادلات تجاری نیز افزایش خواهد یافت که امیدواریم این اتفاق در مرز یزدان نیز رخ دهد.
مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی گفت: در دو ماهی که از بازگشایی مرز یزدان میگذرد حجم مبادلات تجاری به نسبت خوب بوده و حدود دو هزار تن کالا از این مرز صادر شده است.
رحیمیزاده گفت: در مرز دو کوهانه و میل ۷۳ نیز از طرف ما غرفهها، گمرک و بازکولها و انبارها نیز آماده است، اما طرف افغانستانی تمایلی برای شروع به کار نشان نداده که نبود زیرساختها و نبود جمعیت کافی در آن طرف مرز یکی از این دلایل بوده است.
وی گفت: در مرز یزدان، چون در آن طرف مرز و در کشور افغانستان نیز جمعیت زیادی ساکن بودند برای بازگشایی از دولت مستقر خود مطالبه داشتند، ولی درباره دو کوهانه و میل ۷۳ شرایط متفاوت بوده است.
مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی درباره میزان صادرات از مرز ماهیرود نیز گفت:حجم مبادلات تجاری در مرز ماهیرود نیز از نظر ارزشی کاهش نداشته است.
نظرات بسته شده است.