حمید زادبوم در گفتوگویی در مورد دلایل کاهش صادرات در 4 ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، گفت: صادرات کشور در 2 ماهه اول امسال تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفت بطوری که با بسته شدن مرزها امکان صادرات به کشورهای مختلف از بین رفت.
به گزارش سینیوز و به نقل از خبرگزاری فارس، رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه هنوز هم 2 مرز زمینی از جمله مرز زمینی کشورمان با ترکمنستان مسدود است، افزود: بنابراین کاهش صادرات موضوعی کاملا قابل پیشبینی بود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ارزش صادرات گاز کشور در 3 ماهه ابتدای سال گذشته به کشور ترکیه حدود 2 میلیارد دلار بود، بیان داشت: این در حالی است که امسال این صادرات را نداشتیم بنابراین این موضوع نیز بر کاهش صادرات تاثیرگذار بود.
زادبوم با تاکید بر اینکه صادرات تمامی کشورهای جهان تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفت، بیان داشت: حتی صادرات کشوری مانند چین که ماهانه از رشد 10 تا 15 درصدی برخوردار بود با شیوع ویروس کرونا کاهش یافت و مقایسه آمار صادراتی این کشور در ماه آوریل 2020 با آوریل 2019 نشان میدهد که رشد صادرات فقط 3 درصد بوده است.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه در شرایط شیوع ویروس کرونا صادرات همه کشورهای پیشرو در امر صادرات منفی شده است، بیان داشت: لذا در شرایطی که کرونا تجارت دنیا را تحت تاثیر قرار داده ما هم از این موضوع متاثر شدهایم ضمن اینکه تحریم مشکلات ما را در این زمینه مضاعف کرد.
وی با تاکید بر اینکه کاهش صادرات با توجه به موضوع کرونا کاملا طبیعی بوده است، گفت: کاهش صادرات در تمام کشورهای دنیا اتفاق افتاد البته یک مقدار روند آن در حال کند شدن است.
زادبوم بیان داشت: مرزها در ماههای اخیر یکی پس از دیگری باز شد اما هنوز 2 مرز از 31 مرز زمینی بسته است.
وی در پاسخ به این سوال که برخی دستاندرکاران صادرات بخش خصوصی معتقدند که کاهش صادرات ناشی از فشار بانک مرکزی برای رفع تعهد ارزی است، و با ادامه این روند حتی صادرات بیشتر نیز کاهش مییابد، حتی برخی میگویند وقتی بانک مرکزی نمیتواند پولهای خود را به کشور وارد کند چگونه در شرایط تحریم از صادرکنندگان انتظار رفع تعهد ارزی را دارند، نظر شما در این باره چیست؟ آیا این موضوع بر صادرات تاثیر گذار بوده است؟ این حرف درست نیست، صادرکنندگان نباید خود را برای رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات با بانک مرکزی مقایسه کنند، بانک مرکزی تحریم است و طبیعی است که نتواند پول خود را به کشور وارد کند اما صادرکنندگان که تحریم نیستند.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه همه صادرکنندگان پول کالای صادراتی خود را دریافت میکنند ، گفت: پول کدام صادرکننده آن طرف مرز مانده است؟ مگر صادرکننده تحریم شده که نتواند پول خودش را به کشور بازگرداند؟ این استدلالها کاملا غلط است.
وی با تاکید بر اینکه در موضوع رفع تعهد ارزی هیچ شکی نیست گفت: اگر در مورد روشهای رفع تعهد ارزی بحث است باید مطرح شود تا حل شود.
زادبوم با بیان اینکه نظام رفع تعهد ارزی را قبول دارد و کمیتهای نیز با عنوان ماده 2 این موضوع را تصویب کرده است، گفت: کمیته ماده 2 نیز در شورای هماهنگی اقتصادی به تصویب رسیده است، لذا موضوع رفع تعهد ارزی عین قانون است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان داشت: رفع تعهد ارزی مهم است و صادرات نیز در صورتی ارزشمند است که ارز آن به کشور بازگردد زیرا در غیر این صورت صادرات اصلا لازم نیست.
وی با بیان اینکه ما در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم، گفت: باید ارز حاصل از صادرات به کشور باز گردد.
زادبوم با اشاره به اینکه بانک مرکزی مدت کوتاهی است که موضوع برخورد قانونی با صادرکنندگانی که رفع تعهد ارزی را انجام ندادهاند مطرح کرده است، گفت: بنابراین این ادعا که صادرکنندگان از امر صادرات عقبنشینی کردهاند و همین موضوع بر کاهش تجارت 4 ماهه اثرگذار بوده غلط است زیرا در این مدت کوتاه این اتفاق نمیتوانسته تاثیری بر صادرات داشته باشد.
وی با طرح این پرسش که آیا کشورهای دیگر نیز رفع تعهد ارزی دارند که صادراتشان کاهش یافته است، گفت: آمار تجارت دنیا بصورت ماهانه منتشر میشود و بررسی آن نشان میدهد که کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیات، آمریکا، آلمان کاملا صادراتشان متاثر از شیوع ویروس کرونا کاهش یافته است.
زادبوم اظهار داشت: در میان 20 کشور پیشرو در صادرات تنها کشور چین در ماه اوریل رشد صادراتی 3 درصدی را نسبت به مشابه سال گذشته تجربه کرده و در این مقطع زمانی تا حدودی شیوع ویروس کرونا در این کشور مهار شده بود.
وی با بیان اینکه قول میدهم که صادرات و تولید افزایش یابد، بیان داشت: اگر صادرات در 4 ماهه ابتدای امسال کاهش داشته به هر حال آمار 2 ماهه ابتدای امسال که شیوع ویروس کرونا به شدت آمار صادرات را کاهش داده بود بر مجموع آمار 4 ماهه متاثر بوده است.
زادبوم بیان داشت: ما باید منافع ملی را در نظر بگیریم و نباید در مقوله بازگشت ارز حاصل از صادرات و رفع تعهد ارز به منافع اشخاص فکر کرد.
بنابراین گزارش، تراز تجاری در 4 ماهه ابتدای امسال معادل 2.2 میلیارد دلار منفی شد، همچنین بررسی صادرات غیرنفتی ایران در 4 ماهه ابتدای امسال نشان می دهد که صادرات غیرنفتی کشورمان در این برهه زمانی نسبت به مدت مشابه سال قبل، 41 درصد کاهش یافته است.
نظرات بسته شده است.