شرایط آمریکا برای معافیت چین و ژاپن چیست؛ ترامپ: تحریم نفتی علیه ایران تدریجی خواهد بود

 

در پی تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران و معافیت‌‌هایی که واشنگتن برای هشت کشور به مدت ۶ ماه قائل شده است، چین اجازه پیدا کرده است روزانه ۳۶۰ هزار بشکه نفت خام از ایران خریداری کند.این خبر را رویترز از منابع نزدیک به پرونده تحریم‌ها منتشر کرده است. به گفته این منابع آمریکا شرایط این خرید و روش پرداخت را نیز مشخص کرده است.

به گزارش پایگاه خبری سی نیوز، چین از ماه ژانویه تا سپتامبر ۲۰۱۸ بطور متوسط روزانه ۶۵۵ هزار بشکه نفت از ایران خریداری کرده است.

از سوی دیگر ژاپن نیز آماده می شود که واردات نفت از ایران را از سر بگیرد. بدنبال معافیت صادر شده از سوی آمریکا برای ژاپن، مقامات این کشور گفته‌اند که واردات نفت از ایران را بعد از توقفی کوتاه از سر می‌گیرند.

اواسط ماه سپتامبر ژاپن و کره جنوبی خرید نفت از ایران را متوقف کردند تا شرایط تحریم‌های آمریکا را بررسی کنند. ژاپن پیش از توقف واردات نفت از ایران روزانه ۱۷۲ هزار بشکه نفت از ایران خریداری می کرد. ژاپن در سال ۲۰۱۱ روزانه ۳۱۵ هزار بشکه نفت از ایران خریداری می کرد که در سال‌های اخیر آنرا به شدت کاهش داده بود.

مقامات ژاپنی از اظهار نظر در این مورد که توکیو قصد دارد چه مقدار نفت از ایران خریداری کند، خودداری کرده‌اند.

هیروشیگه سیکو، وزیر تجارت، اقتصاد و صنایع ژاپن در پاسخ به این پرسش که که آیا توکیو بعد از اتمام ۶ ماه معافیت در نظر گرفته شده واردات نفت از ایران را به صفر خواهد رساند، گفت: «این موضوع بستگی به مذاکرات آینده بین توکیو و واشنگتن دارد.»

بر اساس معافیت‌ شش ماهه واردات نفت برای ۸ کشور از سوی آمریکا، کشورهای ایتالیا، تایوان، ترکیه، ژاپن، چین، کره جنوبی، هند و یونان به مدت شش ماه از تحریم واردات نفت ایران معاف شده‌اند. یکی از دلایل این معافیت این بوده است که این کشورها، واردات نفت خود از ایران را به طور معناداری کاهش داده بودند.

در حال حاضر ۲۰ کشور واردات نفت خام از ایران را به صفر رسانده‌اند. ایران از ماه مه تاکنون حدود ۲.۵ میلیارد دلار درآمد نفتی اش را از دست داده است و از ماه سپتامبر تاکنون حدود ۸۰۰ هزار بشکه از صادرات روزانه نفت خام‌اش کاسته شده است.

همچنین همزمان با اعلام آغاز بازگشت تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران در روز دوشنبه ۵ نوامبر (۱۴ آبان)، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد که به خاطر نگرانی از ایجاد شوک در بازارهای انرژی، تحریم‌های نفتی علیه ایران به صورت تدریجی اعمال خواهند شد.

دونالد ترامپ که در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، با اشاره به نگرانی در مورد افزایش ناگهانی قیمت نفت گفت: «ما سخت‌ترین نظام تحریمی را علیه ایران اعمال کرده‌ایم اما در مورد تحریم‌های نفتی قصد داریم که آهسته و تدریجی عمل کنیم. ما نمی‌خواهیم قیمت نفت ناگهان در دنیا افزایش یابد.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده در نشستی مطبوعاتی با اشاره به جزئیات بازگشت تحریم‌ها علیه ایران اعلام کرد که به خاطر همراهی در کاهش خرید نفت و گاز، هشت کشور از جمله چین، هند، ژاپن، یونان، ایتالیا، کره جنوبی، تایوان و ترکیه برای ادامه خرید نفت از ایران از تحریم معاف خواهند شد.

آقای ترامپ در مورد این معافیت‌ها گفت: «تحریم تدریجی نفت هیچ ارتباطی به ایران ندارد. من می‌توانستم صادرات نفت ایران را به صورت ناگهانی به صفر برسانم اما این عمل منجر به شوکی در بازار می‌شد. من نمی‌خواهم قیمت‌ها ناگهان افزایش یابد.»

مراکز تحقیقات علمی هسته‌ای ایران تحریم نمی‌شوند

در راستای اعلام جزئیات بیشتر درباره بازگشت تحریم‌ها وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد فعالیت‌های عملی و تحقیقاتی هسته‌ای (با کاربرد غیرنظامی) در تاسیسات هسته‌ای اراک، بوشهر و فردو شامل تحریم نمی‌شوند اما این مراکز «تحت دقیق‌ترین نظارت» قرار خواهند گرفت.

با این‌حال مقامات آمریکایی تاکید کردند سازمان انرژی اتمی ایران تحریم شده است.

تحریم سوئیفت و آمادگی ایران

سوئیفت، انجمن ارتباط مالی بین بانکی بین‌المللی همزمان با تحریم‌های آمریکا اعلام کرد که دسترسی شماری از بانک‌های ایرانی را به سامانه خود تعلیق کرده است.

از سوی دیگر، وزارت خزانه داری آمریکا نیز ۵۰ نهاد بانکی ایران را تحریم کرد.

در واکنش به این تحریم‌ها، بانک مرکزی اعلام کرد ایران اقدامات لازم برای ادامه معاملات مالی را در پیش گرفته است.

شبکه خبر از قول عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی گفت: « ما می‌دانستیم که تحریم‌ها در راه هستند و به همین جهت برای آن‌ها برنامه‌ریزی کرده‌ایم. ما در حال بررسی جایگزین برای سامانه سوئیفت هستیم.»

ممکن است شما دوست داشته باشید

نظرات بسته شده است.